In samenwerking met agrariërs in de Hof van Twente, Landgoed Twickel, Markelokaal,  Duurzaam initiatief Markelo noord en ForFarmers en de gemeente wordt 35 kilometer aan bloemrijke akkerranden aangelegd in de gemeente. Deze akkerranden bestaan uit verschillende soorten bloemen zoals kamille, klaproos en korenbloem. Ze bieden voedsel en veiligheid voor insecten en boerenlandvogels die het tegenwoordig erg zwaar hebben. De insecten zorgen voor bestuiving en natuurlijke bestrijding van plagen op het boerenland. En natuurlijk zien de bloemenranden er prachtig uit!

Bloemrijke akkerranden hebben dus veel voordelen voor de boer, de natuur en de omgeving. Daarom biedt de gemeente een aantrekkelijke regeling in de pilot ‘florerende akkerranden’. De randen worden ingezaaid en de boer krijgt daar een vergoeding voor. In de aankomende 2 jaar meten we ook de effecten van deze randen op de biodiversiteit en delen we de ervaringen voor de bedrijfsvoering met elkaar.

Zo zorgen we samen voor florerend boerenland.  

Heeft u gras- of bouwland (in gebruik) en altijd wel eens de mogelijkheden van biodiversiteit op uw bedrijf willen verkennen? Dan wordt u van harte uitgenodigd om mee te doen aan deze pilot. U kunt zich aanmelden via het groenloket op de gemeentelijke website.