De gierzwaluw heeft het moeilijk in onze gemeente. Gierzwaluwen horen in het bebouwde gebied thuis en zijn een graadmeter voor de biodiversiteit.  Door nieuwbouw en perfect geïsoleerde huizen verdwijnen de kieren en gaten waarin ze zo graag hun nest bouwen. De gierzwaluw is een belangrijke vogel in dorpen en steden en vangt veel insecten zoals muggen en vliegen, vliegend in de lucht. Door het verdwijnen van de oude nestplekken en het feit dat in nieuwbouw (nog) onvoldoende rekening wordt gehouden met de nestgelegenheid hebben ze het moeilijk.

 

Als burgerinitiatief zocht een gierzwaluwenliefhebber contact met De Groene Loper Hof van Twente, met  het idee om in elke kern in de Hof van Twente broedplaatsen voor gierzwaluwen te realiseren. Samen met de Vogelwerkgroep is een plan uitgewerkt, en zijn nestkasten gemaakt d.m.v. een voucher van de Groene Loper. Alleen kunnen we de kasten nu helaas niet ophangen in verband met de corona crisis. Wat we gelukkig wèl kunnen doen is in beeld brengen waar de gierzwaluw voorkomt in de 6 kernen van onze gemeente. Het uithangen van de kasten, in voorjaar 2021, heeft namelijk de grootste kans van slagen in de buurt van de huidige kolonies gierzwaluwen. En daarbij kunt u ons helpen! Een leuke bezigheid in uw kern, die ook nog eens 100% corona proof is!

Je hoeft geen kennis te hebben van gierzwaluwen, een korte instructie(film) is voldoende om ons te helpen. Het gaat om ongeveer 4 avonden tussen 1 juni en 15 juli, op enkele locaties in een kern 15 tot 30 minuten posten, tussen 21 en 22:30 uur. Dat posten kan alleen, of met z’n tweeën, bij droog weer met weinig wind. Natuurlijk is dit een fantastische klus, op een mooie zomerse avond wat rondwandelen of fietsen en de tijd nuttig besteden. Meld u daarom aan bij  drost9@xs4all.nl, en u ontvangt verdere instructies. Zo leveren we samen een bijdrage aan het verbeteren van de biodiversiteit in onze mooie Hof van Twente.