boomquiz zonder bomen op ods t Gijmink

ODS t Gijmink gaat voor meer bomen in de wijk en speelt de boomquiz!

Op dinsdag 29 oktober kreeg groep 8  van Juf Mariska Linde van Ods `t Gijmink twee grote leskisten bezorgd door de Groene Loper Hof van Twente. Samen met de leerlingen werd de boomquiz in een lokaal uitgelegd. De bomen pasten niet  in het lokaal. Daarom lagen er op de onderleggers, waar normaal de bomen op staan,  en 35 verschillende boomattributen.  Dennenappels, kastanjes, appels en peren, maar ook boomschijven met jaarringen en allerlei verschillende bladeren. De leerlingen en hun leerkrachten willen reuze graag een boom winnen voor in de buurt van school, immers in de wijk het Gijmink zijn veel bomen en struiken verdwenen als gevolg van de asbestbodemsanering.

Aiden Venema, Suus Kappert en Linde ten Berge uit groep 8 zijn de winnaars van de boomquiz. Zij hadden 25 vragen van de 35 goed. Aiden, Suus en Linde mogen eind november helpen de boom te planten en vanaf dat moment wordt het een beetje hun eigen boom. De groene loper Hof van Twente had een witte Himalayaberk voor deze groep gereserveerd. Echter, de leerkrachten van de Gijminkschool zijn een beetje huiverig voor het stuifmeel van deze berk in het voorjaar. Steeds meer kinderen hebben last van hooikoorts. In overleg met de winnaars wordt nu gekeken of er een andere boom uit de boomcirkel gekozen kan worden. De groene loper Hof van Twente zit te denken aan een wilde Lijsterbes. Aan de wilde lijsterbes hangen in het najaar opvallende oranje bessen, waar allerlei vogels van eten. Van mei tot juni zit ‘ie vol met witte bloemen en daar houden vlinders, bijen en hommels van. Om diversiteit aan bomen onder de aandacht van het grote publiek te brengen heeft de Groene Loper Hof van Twente 35  verschillende inheemse bomen aangeschaft, één per 1000 inwoners.

Een groene Hof is onze wens, dus plant een boom voor dier en mens!’ Met deze slogan speelt de Groene Loper Hof van Twente in op de actie van de provincie om in Overijssel 1,1 miljoen bomen te planten, voor elke inwoner één.