Er zijn 110 bomen via de Provincie Overijssel  uitgereikt aan de Groene Loper Hof van Twente

Hieronder lees je veel gestelde vragen over deze bomen:

  1. Er melden zich veel mensen aan en we kunnen wel meer dan 110 bomen weggeven. Kan dat?Nee, er zijn momenteel per Groene Loper 110 bomen beschikbaar. Mochten er Groene Lopers zijn die uiteindelijk niet gaan planten, dan kunnen we het nog eens bekijken, maar dat is nu nog niet het geval. Op 18 maart gaat het platform iedereeneenboom.nl live.  Aanvragen die niet gehonoreerd kunnen worden in deze ronde , kunnen zich daar aanmelden door hun grond (bijvoorbeeld tuin) beschikbaar te stellen.
  2. Mogen de bomen op een landgoed of stuk grond van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat worden geplant?  De bomen voor de groene lopers zijn bedoeld om zo veel mogelijk in de stad te plaatsen, maar het is niet erg als er ook een aantal bomen op terreinen buiten de bebouwde kom worden geplaatst. Aanvragen voor een boom binnen de bebouwde kom gaan voor op aanvragen in het buitengebied.
  3. Uit welke bomen kunnen we kiezen?  De Provincie Overijssel heeft een lijst opgesteld met bomen die besteld kunnen worden. Deze bomen zijn tevens in ons reserveringsformulier opgenomen
  4. We willen graag een andere boom dat die op de lijst staan, wat nu? De lijst is samengesteld met allerlei soorten bomen. Deze bomen zijn heel geschikt voor Overijssel. Mocht er een boom niet op staan, maar je hebt een hele goede reden waarom hij er wel op moet staan, dan kun je dat rechtstreeks aangeven via mmw.leerling@overijssel.nl .Er wordt dan intern gekeken of deze boom een plekje moet krijgen op de lijst.
  5. Hoe groot zijn de bomen? De bomen hebben gemiddeld een omtrek (op 1 meter hoogte) van 10-12 cm. Groter hebben we liever niet omdat deze kwetsbaarder zijn na het planten. Fruitbomen zijn iets kleiner, namelijk 8-10 cm.
  6. Krijgen we ook boompalen en boomband bij de boom?   Ja, er komt minimaal één paal met band per boom.
  7. Krijgen we zelfbestuivers of moeten we bij fruitbomen twee bomen bestellen? We proberen zo veel mogelijk zelfbestuivers te bestellen. Wel is het tegenwoordig zo dat er veel fruitbomen staan in de stad. Bestuiving gebeurt daardoor al veel vaker.
  8. Hoe kan ik een boom reserveren?  We organiseren in de Hof van Twente een boomfeest op 18 maart in Bentelo. Kom naar het boomfeest en haal een boomcertificaat dat je hier vooraf hebt gereserveerd. Je moet je certificaat zelf ophalen op 18 maart. De echte boom krijg je via de Provincie Overijssel in november 2020. De groene loper hof van Twente organiseert daarom een natuurwerkdag op 7 november 2020.
  9. In gebied x worden veel bomen gekapt, mogen inwoners daar bomen van de Provincie in planten?  Nee, de bomen mogen niet als compensatie gelden voor de gekapte bomen.
  10. Er zit een goede kweker bij ons in de buurt. Mag ik zelf weten waar ik de bomen vandaan haal?Nee, helaas kun je zelf niet kiezen voor een kweker, dit heeft een aantal redenen. Zo kijken wij naar kwekers die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Daarnaast kan een opdracht zo hoog worden dat er aanbestedingeisen gaan gelden. Mocht je een kweker weten waar je positieve ervaringen mee hebt, kun je die altijd doorgeven aan mmw.leerling@overijssel.nl en dan kijken we intern of deze mee kan in de opdracht. Alle reeds genoemde kwekers staan in een lijst. Uit die lijst is nu een eerste keuze gemaakt. Voor de 2e ronde in het najaar worden de genoemde kwekers ook als basis gebruikt.