Smulfruit opkweken op je (groene) schoolplein?

Keuzepakketten `Smulfruit’ beschikbaar alle scholen in de gemeente Hof van Twente

Dit is een unieke actie waarin opkweken en opeten bij elkaar komen. Ook in het kader van educatie kunnen scholen hiermee aan de slag. Deze actie  als aanvulling op het project Groene Schoolpleinen dat nu ook in uitvoering is. In de hoop dat alle kinderen straks vers gratis seizoen fruit eten en zien hoe het groeit.

Download de flyer met de keuzepakketten (1 pakket per school beschikbaar).

Aanmelden met je pakketkeuze kan tot 28 januari 2022.

Gezonde verbindingen door het opkweken van fruit op schoolpleinen

De gemeente Hof van Twente wil graag dat groen verbonden is met het sociaal domein. Hoe mooi is het om in de openbare ruimte  op schoolpleinen, vooral ook fruitbomen en –struiken te planten in het kader van gezonder verbinding? In het preventieakkoord dat in 2021 is opgesteld, is gezonde voeding, een van de belangrijkste thema’s, naast roken, alcohol, bewegen en ontspanning. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ook in onze gemeente veel kinderen met overgewicht kampen. Ook is bekend dat niet alle kinderen iedere dag fruit eten.

Lees hier het hele persbericht

Keuzepakket 1: Appelbomen om van te smullen (oogst september – oktober)

Dit pakket bevat 3 a 4 appelbomen  (stamomtrek 16-18 cm), verrijkingsaarde en 2 boompalen met band per boom.

Onderhoud:  Je snoeit de boom 1 keer in de winter, en (optioneel) tijdens de bloei. Enige kennis van snoeien (vooral tijdens de bloeiperiode) is gewenst om veel gezonde appels te krijgen voor je klas. Hierover ontvang je na de pakketkeuze  meer informatie.

Pakket 2: Struiken om van te smullen   (oogst na de zomervakantie tot oktober)

Dit pakket bevat  een 15 tot 20 tal smulstruiken, palen en ijzerdraad om een deel van de fruitstruiken te leiden.  De soorten zijn o.a.  blauwe bes (Pink lemonade) , honingbes (Lonicera caerulea), kiwibes (Actinidia arguta ‘Kokuwa),rode braam (Rubus ’tayberry’), framboos, vlierbes (Sambucus nigra ‘hashberg’), doornloze braam (Rubus fruticosus ’thornfree’).

Onderhoud: Jaarlijks snoeien, terugsnoeien en aanbinden  van o.a. de braam, framboos en kiwibes. Hierover ontvang je na de pakketkeuze meer informatie.  Een kiwibes doet het ook goed tegen de zuidmuur van de school (lekker warm).

Pakket 3:  Aardbeien en Rabarber (oogst medio juni) 

Rabarber en aardbeien zijn een verassend verfrissende combinatie en tegelijk te oogsten. Dit smulpakket bevat 2 bakken op poten,  20 aardbeienplanten en 4 rabarberplanten, MMM Mix (aarde voor in de bakken)

Onderhoud: Water geven (de bak op poten droogt snel uit), uitlopers van de aardbeien tijdig verwijderen of vermeerderen in potjes, een net over de bak (als de aardbeien bijna rijp zijn).

Na pakketkeuze ontvang je meer informatie over wat je allemaal met aardbeien en rabarber kunt doen in de klas.

Help, ik heb geen groene vingers….’’

Bel of mail  over deze actie naar:

Bas Schuite  (telefoon 06 36350414) b.schuite@hofvantwente.nl of Ina van de Riet : info@groeneloperhofvantwente.nl

Geef je pakketkeuze door voor 28 januari 2022 aan: B.Schuite@hofvantwente.nl