Maak van je tuin een kraamkamer!

Natuur voor Elkaar en de Groene Lopers starten Planten van waarde om bijen en vlinders te helpen. Waardplanten zijn alles in één: voedsel, schuilplek en kraamkamer! Dat maakt ze van onschatbare waarde voor vlinders en wilde bijen.

Planten van waarde voor inwonersinitiatieven

In de gemeente Hof van Twente kunnen bewoners initiatieven met meerdere inwoners biologische waardplantpakketten met fikse korting krijgen. Deze planten moeten op openbaar toegankelijke plekken geplant worden, of ze moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg zodat -behalve bijen, vlinders en andere insecten – ook de bewoners en bezoekers ervan kunnen genieten.

Groen spreekuur met `Rad van Fortuin’ op de weekmarkten 

De Groene Loper Hof van Twente doet de komende maand alle weekmarkten aan met de Kuierkoare. Tijdens deze groene spreekuren op de markt, kan je informatie inwinnen om je tuin of erf nog natuurlijker te maken. We nemen ook een rad van Natuur mee; draai aan het rad en beantwoord vragen. Je kunt een waardplant  of een regenton winnen.

Wij staan met de Kuierkoare op:

  • 8 juni op de weekmarkt in Diepenheim
  • 11 juni op de weekmarkt in Hengevelde
  • 20 juni op de weekmarkt in Markelo
  • 28 juni op de weekmarkt in Delden
  • 7 juli op de Heerlijcke Markt in Diepenheim.

Plantpakketten met waardplanten

De Groene Loper Hof van Twente 75 plantpakketten aan met een hoge korting. De waardplantpakketten die wij aanbieden hebben een waarde van €40,-. De eerste twee pakketten kan je aanschaffen met een eigen bijdrage van € 5,00 per pakket. Deze pakketten betaal je na het bestellen via iDeal. Via het aanmeldformulier  op onze website geef je je bestelling door, je bestelling wordt in behandeling genomen na ontvangst van de betaling. Daarna plaatsen wij jouw bestelling bij de kweker. De uitgifte van de planten vindt plaats tijdens de Dag van het Groen op 27 oktober bij Herberg de Pot in Markelo.

Kraamkamers voor vlinders en bijen

Je noemt een plant een waardplant als deze noodzakelijk is voor het voortbestaan van bijvoorbeeld een vlinder of wilde bij. Vlinders leggen hun eitjes op waardplanten. Zodra die eitjes uitkomen, eten de rupsen hun buikje vol aan de plant. Zonder waardplanten kunnen vlinders en wilde bijen niet overleven. Het woord waardplant komt van het woord ‘waard’, oftewel de gastheer in de herberg die zijn gasten voorziet van een hapje en een drankje.

Soorten waardplanten 

De Groene Loper Hof van Twente heeft 3 pakketten samengesteld om uit te kiezen. Onbespoten, biologische en inheemse waardplanten zijn het beste. Inheemse planten komen van oorsprong in ons land voor. Dat betekent dat inheemse insecten, wilde bijen, vlinders en zelfs vogels het best aangepast zijn op deze planten. Zo legt de koninginnenpage haar eitjes graag op de bladeren van wortelplanten, venkel en pastinaak. En de keizersmantel heeft een voorkeur voor bosviooltjes