Adopteer een kiemboompje
18 maart 2021
44 starter-sets zijn bezorgd door de boomwerkgroep Hof van Twente bij
2 adressen in Hengevelde, 4 adressen in Delden, 9 adressen in Goor, 5 adressen in Diepenheim en 24 adressen in Markelo
Extra tips: Bescherm je zaailingen de komende weken juist tegen vraat (duiven zijn er dol op hebben we gemerkt) en zet je boomzaailingen niet binnen, ze kunnen tegen nachtvorst
17 maart 2021 is het mini boomfeestdag in de Hof van Twente!
Vorig najaar vroeg de werkgroep aan de inwoners van Hof van Twente om zaden en noten te verzamelen uit tuin en bos. Op verschillende plekken stonden manden waar mensen hun toekomstige bomen konden inleveren. ‘Deze zaden en noten hebben we laten kiemen bij de Stadslandbouw Hof van Twente. We hadden een buitenbak en een afgesloten bak (voor de wilde en tamme kastanjes) Alle gekiemde boomzaden zijn inmiddels vergeven. Deze actie liep tot 15 maart 2021.
Starter-set en instructievideo opkweken
44 adoptieouders uit de Hof’ die (helpen) opkweken. Daarvoor hebben we een instructievideo gemaakt. En natuurlijk volgen we graag de voortgang.
Lukt het om deze gekiemde boomzaden tot bomen op te kweken?
Uit de buitenbak bij de Stadslandbouw in Goor, zijn trouwens alle hazelnoten, eikels, walnoten en beukennoten de afgelopen winter `geroofd’ door diverse dieren en dus lekker opgegeten. De tamme kastanjes zijn slecht uitgelopen en veel zijn gaan rotten. De wilde kastanje zaden zijn allemaal ontkiemd. Wilde Kastanjes zijn voor de mens niet eetbaar, doordat ze een hoog looistofgehalte hebben. Wel kun je er een handcrème van maken en ze werken ook als `anti-mot ‘middel in je klerenkast. Allerlei dieren, zoals herten, wilde zwijnen/varkens eten ze echter wel en ze zijn goed voor de biodiversiteit.
Gekiemde boomzaden thuis bezorgd op 17 maart 2021
Leden van de boomwerkgroep leveren op 17 maart 2021 een `starters-set” af en zetten het bij de voordeur van de aanvragers . We doen er een zakje `bosgrond’ bij en de adoptieouders’ planten de zaailing in een grote pot of gelijk in de aarde. Met een plantpin erbij om de ontwikkeling goed te kunnen volgen.
Ervaringen delen, iedereen in de Hof een extra boom!
Een kastanjeboom wordt groot en past niet blijvend in je achtertuin in het stedelijk gebied. Als het de adoptieouders lukt om de 100 boompjes op te kweken, hopen we samen na 2 of 3 jaar de bomen hun definitieve plek in de Hof van Twente geven. Samen vergroenen we actief van onze Hof van Twente.