Heb je genoeg van de donkere dagen? Plant een Berk!

Laat de lente maar beginnen in Hof van Twente en vraag gratis Berken aan via de boomplanner op meerbomen.nu/hofvantwente/

(bron: Wikepedia)

De Berk wordt in de Scandinavische landen vereerd als boom van het licht, de nieuwe lente. Berken, zoals ruwe en zachte berk, zijn bomen tot zo’n 20 m hoog, met in het voorjaar lange, hangende katjes, lichtgroen blad en meestal witte bast.

Doordat berken ondiep wortelen zijn ze slecht bestand tegen droogte. Deze pioniersboom doet het goed in natte grond. Alleen in de winter kun je de Berk snoeien, anders verliest de boom te veel sap aan de snoeiwonden.

Berkensap

In de lente kun je van de berk het sap tappen. Dat doe je door de top van een dunne scheut af te snijden en hieraan een lege fles te hangen. Berkensap smaakt zoet en kan puur gedronken worden. Berkensap zou helpen bij lusteloosheid en voorjaarsmoeheid. Het kan ook als alternatief voor suiker gebruikt worden. Je kunt er ook wijn van maken. Het sap is een ingrediënt van berken haarwater. Dit is een oud huismiddeltje ter bevordering van haargroei, maar de werking is nooit wetenschappelijk bewezen.

Knoppen en bladeren

Uit de knoppen en bladeren van de berk kunnen zeepstoffen, looistof, hars, vluchtige olie en glycosiden (suikerachtige stoffen) onttrokken worden. Berkenblad kun je zelfs gebruiken als  verfmiddel voor wol. En berkenblad remt ook de groei van bacteriën. Berkenbladthee werkt vocht- afdrijvend.

De schors

De buitenste laag van de schors van een berk is voortdurend bezig zich te vernieuwen en valt soms in dunne repen naar beneden. Deze repen dunne schors zijn heel geschikt om, ook als het nat is, als vuurstarter te gebruiken.

Berken leven samen

Berken leven in symbiose (samenleven) met bodemschimmels, zoals bijvoorbeeld de vliegenzwam. De schimmeldraden van de vliegenzwam leveren de voedingstoffen uit de bodem aan de berkenwortels. De berkenwortels geven in ruil, suikers aan de schimmeldraden. Zo helpen ze elkaar. In de herfst kun je deze vliegenzwam bij de Berk zien.

Overlast?

Mensen met hooikoorts kunnen ook een berkenallergie hebben, een allergische reactie op de pollen, die berken in het voorjaar verspreiden met de wind.

De zaadjes van berken waaien met de wind in alle hoeken en gaten. Dat kan overlast in je huis geven. Een berkenboom past daarom niet in een woonwijk, maar wel in het buitengebied.

Vrijwilligers van de boomwerkgroep Hof van Twente `oogsten’ Berken in Holten (Sallandse Heuvelrug) 

 

De feiten

De ruwe berk (Betula pendula, ook wel Betula verrucosa genoemd) is een boom uit de berkenfamilie (Betulaceae) die van nature voorkomt in de Benelux. De soort wordt ook wel ‘zilverberk’ genoemd. De ruwe berk is een kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselarme grond. Hij kruist makkelijk met de zachte berk (Betula pubescens).

Deze beide soorten berken treffen we meestal aan in en rond gemeente Hof van Twente. (bron: Wikepedia)