Natuur inclusief bouwen voor de Gierzwaluw?

Waarom de Gierzwaluw

Als u dit leest hebt u waarschijnlijk de gierzwaluw alweer gehoord of gezien. Deze trekvogel komt namelijk eind april weer in Nederland aan. Ook in onze kernen is zijn kenmerkende gierende geluid dan weer te horen als ze in groepen overvliegen. Volgens kenners begint dan de zomer.

Gierzwaluwen (apus apus) horen in het bebouwde gebied thuis, zijn daarin een graadmeter voor de biodiversiteit. De gierzwaluw vangt veel insecten zoals muggen en vliegen, vliegend in de lucht. Het is een echte stadsvogel, die vroeger leefde in spleten en kieren bijvoorbeeld onder dakpannen. De gierzwaluw is een koloniebroeder en begint vrijwel direct na terugkomst met broeden, ze zijn bijzonder trouw aan hun nest. Als de jongen zijn uitgevlogen vertrekken de gierzwaluwen eind augustus weer richting Afrika.
De gierzwaluw is een beschermde inheemse vogel, ook de nesten hebben een beschermde status. Toch is dit in het algemeen niet bekend, en ook in de afgelopen decennia is daar onzorgvuldig mee omgesprongen.

Door bouwtechnieken- en voorschriften die zijn toegepast bij renovatie en nieuwbouw van bebouwd gebied, neemt het aantal nestplekken van de gierzwaluw af. Oude leegstaande gebouwen worden gesloopt en opgeruimd. Er wordt plaatsgemaakt voor nieuwbouw met geïsoleerde daken waar voor spleten en kieren geen ruimte meer is. Oude nesten worden vaak niet herkend en verdwijnen bij renovaties en sloop. Er is daarom een nadrukkelijk verzoek om bij renovatie en nieuwbouw natuurinclusief te bouwen.

Werkgroep Gierzwaluw

Onder aanvoering van De Groene Loper, vraagt de ‘werkgroep gierzwaluwen’ al enkele jaren extra aandacht voor deze vogel. Het enige wat bekend is, is dat het aantal broedparen afneemt.

Om meer kennis op te doen over locatie en omvang van de huidige kolonies hebben we in 2020 door monitoring basiskennis opgebouwd. In navolging daarvan zijn in 2021 twintig nestkasten aangebracht in de onder andere vogelwijk in Delden. Omwonenden zijn daarover geïnformeerd tijdens een informatieavond.
Om de kennis verder uit te bouwen overwegen we ook dit jaar weer te gaan monitoren. Specifieke kennis is niet noodzakelijk, aanmelden kan via info@groeneloperhofvantwente.nl of drost9@xs4all.nl. Hebt u een nest onder uw dak? Meld het dan ook!