Webinar `Iedereen een boom in de Hof’

Webinar Bomen `iedereen een extra boom in de Hof?”

Op 30 september jl. organiseerde de bomenwerkgroep Hof van Twente i.s.m. de Groene loper Hof van Twente een webinar over het belang van nog meer bomen in onze gemeente.

Aanleiding voor deze webinar over bomen:

De aanleiding was om antwoorden te willen vergaren op de vraag “wat heeft een boom nodig?”. De inspiratie voor deze vraag zou tijdens het boomfeest in maart 2020 gegeven worden, maar vanwege Covid-maatregelen kon dit toen niet door gaan. Om toch inspiratie te bieden en antwoord te kunnen geven op vragen is de webinar op 30 september georganiseerd. Dit ging niet vanzelf qua techniek …. maar er waren 16 mensen uit Hof van Twente aanwezig in deze digitale meeting om informatie op te halen en zich te laten inspireren over meer boom ideeën.

De webinar werd verzorgd door:

Ina van de Riet
Projectleider Groene Loper Hof van Twente/ Stadsboerin
“We willen vooral DOEN.”

Mignon Sanchez
Werkgroeplid Bomenwerkgroep
“Laten zien dat het kan!”

 Martijn Aalbrecht

Projectleider Bomen programma biodiversiteitgemeente Hof van Twente
Voedselboswachter ‘Voedselbos is kwestie van lange adem’

 Waarom (meer) bomen/ het nut van bomen in de Hof ?

Bomen zijn heel belangrijk. Ze maken ons gezonder en gelukkiger. Ze maken jouw buurt en onze wereld mooier. Ze zijn het thuis van vele vogels, insecten en andere kleine dieren. En bovendien zorgen ze voor schone lucht, schaduw en droge(re) voeten na een flinke regenbui. Willen we dat zo houden, dan zijn er veel extra bomen nodig. Het goede nieuws; we kunnen daar samen direct iets aan doen!

Waar kunnen we morgen al mee beginnen?

  • #1 Bomen planten!

 Natuurlijk willen en gaan we gekweekte bomen planten en dat doen we door ze met boompaal en band in onze grond te zetten. Dit kost inspanning  `m water te geven gedurende 3 jaar, registreer daarom 1 van de 110 gratis bomen via de provincie Overijssel

 #2 Bomen labelen met `posters’, teksten, #treetag. Met deze actie vragen wij aandacht voor het belang van bomen. Op de posters staat informatie, bijvoorbeeld over hoeveel luchtvervuiling de boom afvangt en hoeveel zuurstof de boom levert. (Periode: lente, zomer, herfst)

  • #3 Boompaal zoekt boom. We zoeken in onze omgeving bomen die spontaan opkomen. Langs sloten, in bermen, op bedrijventerreinen. We maken zoeken uit welke boom het is (plantnet app) en zetten er 2 boompalen omheen. Esdoorn, linde, wilg en de Els leven vanuit de stobben graag verder
  • #4 Adopteer een boomspiegel

In de 6 kernen transformeren we 1 boomspiegel en planten `m in.

Op de stoep er om heen een ludieke tekst spuiten en oproepen om mee te doen, te doneren of planten aan te leveren. (Periode: najaar of voorjaar )

Meer lezen? In de duurzaamheidskrant  `nu doen’ verschijnt

  • #5 Knuffelbomen

Een aantal bomen in de Hof worden getransformeerd tot knuffelbomen. Oud idee van bomen in breisels inpakken (wild breien) nieuw leven inblazen en samenwerken met  bewoners/ouderen, kringloop en kinderen. Plaatselijke kunstenaars betrekken/boomschilderingen? Boomknuffels ? (Periode: najaar en winter)

  • #6 Die boom staat voor paal! Deze boom is illegaal geplant door mensen die de aarde beter willen maken. Opmerking Ina: of deze actie mensen zal verleiden om mee te doen is natuurlijk wel een interessante vraag.
  • #8 (Kerst) BOMEN asiel We gaan op zoek naar een stuk grond en maken veel `tamtam ‘ in november-december. Kerstmarkten? Jonge boompjes in pot aanbieden? Jonge boompjes uitsteken in het bos? Crowdfunding? (Periode: eerste week januari- goede voornemens)
  • #9 Bomen zaaien! Per kern een inlevermand voor zaden van inheemse bomen die je hebt gevonden op straat of in het bos. De zaden worden na een koude periode (afdekken met zand/mulch) gezaaid in de Hof van Twente en gemarkeerd met een plantstok “Hier is een boom gezaaid”
    Opmerking in chat: Boomzaden; waar onder tamme kastanjes, moeten eerst langdurig gekoeld worden (stratificatie) in de bodem en niet in de koelkast .

Ina: dit # 9 boomidee gaan we meteen uitzetten, dank voor de input Carlo!

  • #10 Zaden/Plantjesbieb Tuinplanten,boomzaden, struiken, bomen, stekjes worden aangeboden in een centrale Hof-plantenbieb. Motto: Neem er 1 mee en zet er 1 terug

Logboekje erbij Plantpinnen en markeerstift (regenwaterbestendig) voor de naam van de boom, struik, plant

  • #11 Bomen en struiken stekken. Esdoorn en wilg laten zich makkelijk stekken. Hofproject in het voorjaar (februari- maart) met digitale uitleg en werkkist. Voor wie? Ouderen, BSO’s, scholen, Aveleyn? Inlevermoment : het gemeentehuis of… Aan burgemeester Nauta  of …
  • #12 Vieren en herdenken in de Hof van Bomen? We zoeken locaties en mensen die bomen willen planten om te vieren dat er een kindje geboren is, een huwelijk is voltrokken of ter nagedachtenis. In samenwerking met landgoederen, agrariërs en de gemeente richten we in onze Hof toegankelijke gebieden in met bomen.

Opmerkingen Herdenkingsbos:[20:19] William Sanchez (Gast) Burgemeestersbos in Delden is zeer geschikt, zuinig en kunstzinnig 😉 [20:19] Marianne (Gast) Ik wil wel helpen/inzetten voor een herdenkingsbos!

[20:20] Carlo van den Kieboom (Gast) De toegankelijkheid is heel belangrijk. Het moet geen oerwoud worden

Hoe zorg je ervoor dat een boom op de juiste plek geplant wordt?

Elke boom heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. ( Successie: Welke kenmerken, zodat het en succes wordt.) Hierin spelen mee de presentatie door Martijn Aalbrecht

  • De relatie van de boom tot de mens is essentieel ` wie gaat m planten en ervoor zorgen?’
  • De functies die boom kan vervullen in de natuur

Eerste fase  `Een boom is onderdeel van de natuurlijke successie’:  struiken planten of beschermen

2 struiken om uit te kiezen in de Hof van Twente in het kader van 110 bomen: plant Hulst, t liefst op zandgrond, = groenblijvend of Lijsterbes, op zandgronden

Wil je direct een boom planten en heb je veel ruimte? Kies dan voor Berk, Wilg, Els, Haagbeuk, Linde, Iep, Populier en Es.

Deze zijn snelgroeiend en hebben een relatief korte levensduur en stellen minder eisen aan bodem. Het blad van deze bomen verteerd snel.

Heb je meer geduld, wil je water geven en de bodem optimaliseren en heb je veel ruimte? Plant dan climax soorten:  Kies dan een  Tamme Kastanje, Walnoot of Eik

Deze bomen hebben een lange levensduur, groeien traag, stellen meer eisen aan de bodem, bladeren blijven vaak lang liggen en zodra volwassen, herbergen ze niet veel andere planten onder kroon. Geschikt voor het buitengebied

Wil je een Fruitboom planten in de Hof?

Fruitbomen staan niet graag de hele dag in de zon! En denk eerst aan de bestuiving door (solitaire) bijen. Zonder bestuiving geen appels, peren, pruimen of kersen.

Vragen en antwoorden in de chat afsluiting webinar

Vraag (Bas Morssink): Ik woon buitenaf en hoe kom ik er achter welke bomen wel en niet kunnen op mijn terrein?

Antwoord ( door Ina en Martijn) : We hebben daar zojuist antwoord op gegeven

Vraag (Carlo van den Kiekeboom): ik heb een keuze gemaakt voor een Winterlinde. Mijn verwachting is dat ik te horen krijg -of deze boom past bij droge esgrond. Ruimte genoeg 7.000 m2

Antwoord (Martijn Aalbrecht): de winterlinde is eigenlijk een derde fase boom. Heeft hulp nodig van andere bomen om goed te kunnen settelen.

Op basis van antwoord gaat Carlo nu voor een plataan -in plaats van een winterlinde- en geeft dit door aan de groene loper hof van twente.

Vraag (Mignon Sanchez): Ik heb een stadstuin van 120 m2. Hierin staat reeds 1 boom. Welke boom kan erbij?

Antwoord  (Ina): `Misschien beter een struik/ of een leiboom. Deze neemt niet zoveel ruimte in”.

Opmerking van Jan Hoek: (n.a.v. de vraag van Mignon ) `Bij onze buren hebben ze onlangs 25 perenboompjes geplant die onlangs massaal gratis waren af te halen. En wat denk je….. het zijn nu leiboompjes.