Van grijs naar groen: de impact van een groen schoolplein

Basisschool Prins Constantijn in Goor is één van de elf scholen die eind 2021 haar schoolplein omtoverde van grijs naar groen. Hiermee draagt de school bij aan de wens: in 2025 allé schoolpleinen groen. Een groene leefomgeving is voor zowel de cognitieve, motorische als sociale ontwikkeling van kinderen belangrijk.

Schooldirecteur Michiel van ’t Erve vertelt over het effect op zijn leerlingen: “Sinds de invoering van de groene schoolpleinen zie ik verandering. Er is minder gedoe tussen kinderen onderling, omdat er meer uitdaging en variatie is om te spelen”. Zo heeft meer speelnatuur, tot meer speelvariatie geleid en uiteindelijk tot meer leerplezier.

Meer speelnatuur

Sinds de oprichting in 2011 bestaat het basisschoolplein van Prins Constantijn voornamelijk uit grijze tegels. Waar het voetbalveld ruim de helft van het schoolplein innam, kinderen van links naar rechts over het plein renden en de weg op moesten om de bal te halen. Om deze problemen aan te pakken, werd er een werkgroep opgericht met leerkrachten en ouders met groene vingers: “Zo organiseerden we twee kluszaterdagen. Onder andere om van tegels nieuwe schoolbanken te maken.” Over de rol van de gemeente Hof van Twente vertelt Michiel: “De gemeente speelde een belangrijke rol in het ondersteunen bij de planvorming, het bieden van groenadvies en het mogelijk maken van extra bomen op de speelplaats. Ook ontvingen we van de gemeente een financiële bijdrage van 5.000 euro.” Nu kunnen kinderen ook in de schaduw spelen. Dit zorgt voor een gezonder leefklimaat en past bij de visie van de school om leerlingen overal te laten leren, ontdekken en onderzoeken.

Meer speelvariatie

Met de groene schoolpleinen is er een wereld van mogelijkheden geopend. In het midden van de speelplaats staat nu een grote heuvel waar kinderen overheen wandelen. Daarnaast is er een ronde bank gecreëerd waar leerlingen kunnen chillen en even tot rust komen. Het voetbalveld is nu afgebakend met palen, wat niet alleen een natuurlijk effect geeft, maar ook ruimte biedt voor andere spelvormen. De variatie in spel is toegenomen, waardoor kinderen op verschillende manieren leren spelen en ontdekken. Ook ouders en leraren zijn positief over deze nieuwe speelmogelijkheden.

 Meer leerplezier

De groene schoolpleinen hebben niet alleen invloed gehad op het speelplezier van de kinderen, maar ook op hun leerproces. “De speelplaats wordt nu actiever gebruikt als een plek waar leerkrachten en leerlingen samenkomen om te leren,” vult Michiel aan. Het vroegere hinkelpad gebruikt de school nu om kinderen te leren tellen en sommetjes te laten maken. “De speeldoos met buitenspelmaterialen blijft dankzij de nieuwe inrichting van het schoolplein opvallend vaker dicht,” zegt Michiel voldaan. Ondanks dat de speelplaats vanwege meer vergroening een kleiner speeloppervlak heeft, ervaren de leerlingen: “de speelplaats nu als veel groter”. Een mooie bijvangst.

De gemeentelijke regeling sluit op 10 oktober 2023

We hopen dat er nog een aantal schoolpleinen in Hof van Twente vergroenen. Heb je als school serieuze plannen? Goed nieuws! Tot 10 oktober 2023 kan je de gemeentelijke bijdrage nog aanvragen via info@groeneloperhofvantwente.nl  Als school dien je je wel voorafgaand aangemeld te hebben bij de provincie.